Strona 1 z 11


2 Cze 2007, 11:34
WOJSAL

Mam Mandrake Linux 10.0 z kernelem 2.6.3-4.
Komputer ma port USB-2.0.
Na tym Linuksie mam problemy z pendrivem Kingston.
Problem polega na tym, ze nie moge go przymontowac.
Dodatkowo zawieszaja sie polecenia:

        mkdosfs -I -F 16 /dev/sda
        mount /dev/sda /mnt/pendrive/

Polecenie dmesg zwraca mi:
usb 5-8: new high speed USB device using address 2
Initializing USB Mass Storage driver...
scsi0 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices
   Vendor: Kingston  Model: DataTraveler2.0   Rev: 4.70
   Type:   Direct-Access                      ANSI SCSI revision: 02
Attached scsi removable disk sda at scsi0, channel 0, id 0, lun 0
Attached scsi generic sg0 at scsi0, channel 0, id 0, lun 0,  type 0
WARNING: USB Mass Storage data integrity not assured
USB Mass Storage device found at 2
drivers/usb/core/usb.c: registered new driver usb-storage
USB Mass Storage support registered.
SCSI device sda: 499200 512-byte hdwr sectors (256 MB)
sda: assuming Write Enabled
sda: assuming drive cache: write through
SCSI device sda: 499200 512-byte hdwr sectors (256 MB)
sda: assuming Write Enabled
sda: assuming drive cache: write through
  /dev/scsi/host0/bus0/target0/lun0: p1
usb 5-8: control timeout on ep0in
usb 5-8: control timeout on ep0in
.....
SCSI error : <0 0 0 0 return code = 0x70000
end_request: I/O error, dev sda, sector 248
Buffer I/O error on device sda, logical block 31
SCSI error : <0 0 0 0 return code = 0x70000
end_request: I/O error, dev sda, sector 256
Buffer I/O error on device sda, logical block 32
SCSI error : <0 0 0 0 return code = 0x70000
end_request: I/O error, dev sda, sector 264
Buffer I/O error on device sda, logical block 33
SCSI error : <0 0 0 0 return code = 0x70000
end_request: I/O error, dev sda, sector 8
Buffer I/O error on device sda, logical block 1
SCSI error : <0 0 0 0 return code = 0x70000
...

Pod Windowsem 2000/XP - pendrive chodzi bez problemu.

Na tym Linuksie chodza mi inne pendrivy.

Co oznaczaja te errory?
Co jest ich przyczyna?
Co oznacza wyzej wyswietlony timeout?
Co zrobic bym mogl podmontowac ten pendrive pod Linuksem?

Wszelkie sugestie mile widziane.




2 Cze 2007, 12:03
andy


Mam Mandrake Linux 10.0 z kernelem 2.6.3-4.
Komputer ma port USB-2.0.
Na tym Linuksie mam problemy z pendrivem Kingston.
Problem polega na tym, ze nie moge go przymontowac.
Dodatkowo zawieszaja sie polecenia:

    mkdosfs -I -F 16 /dev/sda
    mount /dev/sda /mnt/pendrive/

Polecenie dmesg zwraca mi:
/.../

Wszelkie sugestie mile widziane.



najpierw cfdisk /dev/sda

 -----------------------------------------------------------------
      sda1               Boot               Primary         Linux
ReiserFS                                       518,20

a potem:
mkdosfs -I -F 16 /dev/sda1<======

w moim przypadku można jeszcze:
~ # fsck.reiserfs /dev/sda1
reiserfsck 3.6.19 (2003 www.namesys.com)
/.../
reiserfsck --check started at Sat Jun  2 17:57:34 2007
###########
Replaying journal..
Reiserfs journal '/dev/sda1' in blocks [18..8211]: 0 transactions replayed
Checking internal tree..finished
Comparing bitmaps..finished
Checking Semantic tree:
finished
No corruptions found
There are on the filesystem:
        Leaves 1245
        Internal nodes 9
        Directories 1388
        Other files 5553
        Data block pointers 16686 (97 of them are zero)
        Safe links 0
###########
reiserfsck finished at Sat Jun  2 17:58:01 2007
###########

andy


2 Cze 2007, 15:05
Tomasz Chmielewski

andy schrieb:

Mam Mandrake Linux 10.0 z kernelem 2.6.3-4.
Komputer ma port USB-2.0.
Na tym Linuksie mam problemy z pendrivem Kingston.
Problem polega na tym, ze nie moge go przymontowac.
Dodatkowo zawieszaja sie polecenia:

    mkdosfs -I -F 16 /dev/sda
    mount /dev/sda /mnt/pendrive/

Polecenie dmesg zwraca mi:
/.../
Wszelkie sugestie mile widziane.

najpierw cfdisk /dev/sda

 -----------------------------------------------------------------
      sda1               Boot               Primary         Linux
ReiserFS                                       518,20

a potem:
mkdosfs -I -F 16 /dev/sda1<======

A najprawdopodobniej, to stare jadro ma problemy z obsluga tego danego
USB-sticka - zalecany upgrade :)


3 Cze 2007, 06:18
WOJSAL


A najprawdopodobniej, to stare jadro ma problemy z obsluga tego danego
USB-sticka - zalecany upgrade :)



Kiedys na tym Linuksie ten pendrive byl
poprawnie obslugiwany.




3 Cze 2007, 06:22
WOJSAL


najpierw cfdisk /dev/sda



Polecenie cfdisk /dev/sda zawiesza sie.
Polecenie dmesg zwraca mi wtedy:
        usb 5-8: control timeout on ep0in


3 Cze 2007, 06:26
WOJSAL



najpierw cfdisk /dev/sda

Polecenie cfdisk /dev/sda zawiesza sie.
Polecenie dmesg zwraca mi wtedy:
    usb 5-8: control timeout on ep0in



A po pewnym czasie dmesg dorzuca:
usb 5-8: control timeout on ep0in
usb 5-8: control timeout on ep0in
SCSI error : <1 0 0 0 return code = 0x70000
end_request: I/O error, dev sda, sector 0
Buffer I/O error on device sda, logical block 0


3 Cze 2007, 06:49
Tomasz Chmielewski

WOJSAL schrieb:

A najprawdopodobniej, to stare jadro ma problemy z obsluga tego danego
USB-sticka - zalecany upgrade :)

Kiedys na tym Linuksie ten pendrive byl
poprawnie obslugiwany.



To samo jadro, ta sama plyta?

Moze USB-stick sie zepsul?


3 Cze 2007, 07:06
WOJSAL


To samo jadro, ta sama plyta?



Tak.
Moze USB-stick sie zepsul?



Inne pendrivy chodza ok.
Natomiast ten z ktorym walcze chodzi poprawnie pod windowsem.


3 Cze 2007, 07:08
Tomasz Chmielewski

WOJSAL schrieb:

To samo jadro, ta sama plyta?

Tak.

Moze USB-stick sie zepsul?

Inne pendrivy chodza ok.
Natomiast ten z ktorym walcze chodzi poprawnie pod windowsem.



Sprobuj zmienic jadro na nowsze (a najlepiej i wersje dystrybucji - ta,
co masz, jest mocno przeterminowana).

Moze robiles w miedzyczasie jakis update czy zmiany, o ktorych nie
pamietasz.

Moze tez sciagnij jakiegos nowego Knoppiksa, i zobacz czy tam dziala.


3 Cze 2007, 12:13
WOJSAL


Sprobuj zmienic jadro na nowsze (a najlepiej i wersje dystrybucji - ta,
co masz, jest mocno przeterminowana).



Nie robilem zadnych upgradow, modyfikacji w kernelu.
Kiedys mi na tym kenrnelu, komputerze chodzilo - teraz nie.


3 Cze 2007, 14:20
Tomasz Chmielewski

WOJSAL schrieb:

Sprobuj zmienic jadro na nowsze (a najlepiej i wersje dystrybucji -
ta, co masz, jest mocno przeterminowana).

Nie robilem zadnych upgradow, modyfikacji w kernelu.
Kiedys mi na tym kenrnelu, komputerze chodzilo - teraz nie.



Jak nie robiles zupelnie zadnych zmian, to tak samo z siebie nie moglo
sie popsuc.

Pod Windowsem chodzi na tej samej maszynie?

Do USB nie ma podlaczonych innych urzadzen?

Najlatwiej bedzie, jak sprawdzisz z nowym jadrem/systemem, i juz.


3 Cze 2007, 15:30
WOJSAL


Jak nie robiles zupelnie zadnych zmian, to tak samo z siebie nie moglo
sie popsuc.



Acha :)
Pod Windowsem chodzi na tej samej maszynie?



Na innej.
Do USB nie ma podlaczonych innych urzadzen?



Jest modem.


3 Cze 2007, 15:53
Tomasz Chmielewski

WOJSAL schrieb:

Jak nie robiles zupelnie zadnych zmian, to tak samo z siebie nie moglo
sie popsuc.

Acha :)

Pod Windowsem chodzi na tej samej maszynie?

Na innej.



No wlasnie. Czyli taki test, "na Windows dziala", o k... dupy rozbic,
skoro to inna maszyna.
Do USB nie ma podlaczonych innych urzadzen?

Jest modem.



Moze pradu mu nie starcza? Tak strzelam, choc pewnie nie.


3 Cze 2007, 15:54
Tomasz Chmielewski

WOJSAL schrieb:

Jak nie robiles zupelnie zadnych zmian, to tak samo z siebie nie moglo
sie popsuc.

Acha :)

Pod Windowsem chodzi na tej samej maszynie?

Na innej.



No wlasnie. Czyli taki test, "na Windows dziala" to OKDR, skoro to inna
maszyna.
Do USB nie ma podlaczonych innych urzadzen?

Jest modem.



Moze pradu mu nie starcza? Tak strzelam, choc pewnie nie, ale warto
sprawdzic.


4 Cze 2007, 03:15
WOJSAL



maszyna.



Co masz na mysli mowiac OKDR?

Pozdrawiam,
Wojtek


4 Cze 2007, 03:54
Tomasz Chmielewski

WOJSAL schrieb:


maszyna.

Co masz na mysli mowiac OKDR?



o kant d... :)



Strona 1 z 11


Powiązane wątki

Czy Netscape 4.05 for Linux dziala rowniez off-line ???
internet na PC klienta dziala 10 minut i przestaje!
Gdzie robie blad w OpenVPN, z nie chce dzialac?
płyta główna AM2 która działa bez problemu :)
TextMaker - prawie działają polskie literki
szybki podgląd plików graficznych nie działa
Apache - katalogi na hasło nie działają
ssh nie dziala mi RSA ani DSA
htb niby dziala ale nie do konca
Co potrzeba do sprawnego działana HTB
  • gronkowiec zlocisty objawy
  • kredyt hipoteczny na remont
  • wierzbica fotki
  • czym usunaczywice z drzwi
  • sms na 18nastke
  • łozysko klimy
  • Konstrukcje budowlane rysunki projekty
  • Fabryka KRB
  • spawanie na mrozie
  • Baza tematów z for dyskusyjnych • Start